Ksiazki
Krzysiek60: Ile jest sposobow ustawienia na polce dziela 5 tomowego tak aby
a) tomy I i II staly kolo siebie
b) tomy I i II nie staly kolo siebie
15 lis 23:08
Jerzy:
Cześć

Tomy 1 i 2 traktujemy jako "zlepek".
Masz: 4!*2
15 lis 23:14
Krzysiek60: Dobry wieczor
Jerzy 
4! rozumiem
dlaczego (*2) ?
15 lis 23:16
Krzysiek60: I to byloby do a)
a co do b)?
bo moze byc taka np sytuacja
I , III, II IV V
albo V, II ,III, I , IV
Tutaj nie wiem .
15 lis 23:21
Iga: *2 bo Tom l i ll możesz zamienić miejscami
15 lis 23:27
Mila:
b)
5!−2*4!
15 lis 23:30
Iga: b) 6*2*4!
Uprzedzam pytanie *6 bo mamy 6 możliwości ustawienia dwóch tomów, aby nie stały obok siebie
15 lis 23:31
Iga: Sorry błąd 6*2*3!
15 lis 23:35
Krzysiek60: Dobry wieczor

Zapis Mili rozumiem tak
Wszystkich mozliwosci rozmieszcenia 5 tomow mamy 5!
Skoro mamy 2*4! rozmieszcen tonu I i II aby staly kolo siebie to mozliwosci rozmieszcen zeby I
i II nie staly kolo siebie jest
5!−2*4!
Teraz co do twojego zapisu
Iga
Dlaczego 6 mozliwosci ? Mozesz wyjasnic?
15 lis 23:41
Krzysiek60:
15 lis 23:56
Blee:
A − B − −
A − − B −
A − − − B
− A − B −
− A − − B
− − A − B
jak widzisz −−− 6
zauważ, że 5! − 2*4! = 5*4! − 2*4! = (5−2)*4! = 3*4! = 3*4*3! = 6*2*3!
Czyli to co Iga policzyła (patrz 23:35)
16 lis 00:46
Krzysiek60: Ciezko mi to jest zrozumiec . .Tego powinen sie uczyc tylko ten kto chce .

to jest
16 lis 00:51
Saizou :
Tak jak napisał Blee
Mamy 6 możliwości ustawienia tomów A, B tak aby nie stały obok siebie
A − B − −
A − − B −
A − − − B
− A − B −
− A − − B
− − A − B
teraz możemy zamienić miejscami te tomy, czyli mnożymy razy 2
na koniec uzupełniamy puste miejsca, to robimy na 3•2•1=3! sposobów
16 lis 06:40
Jerzy:
Najprostsze rozwiązanie podała Mila. Od wszystkich ustawień (5!) odejmujemy te,
w których tomy stoją obok siebie , a to już mamy policzone (2*4!)
16 lis 12:22