Jaką krzywą przedstawiają następująca funkcja zespolona zmiennej rzeczywistej?
ADAM: Jaką krzywą przedstawiają następująca funkcja zespolona zmiennej rzeczywistej?
czywistej.
a) z(t) = t + icos(t), t ∊ <0,3π>
b) z(t) = 1/t + it, t ∊ <0.5, 3>
c) z(t) = −1−i+(1+2i)t, t ∊ <1,4>
Wyjaśni mi ktoś jak działa taka parametryzacja i jak to odczytywać?
15 lis 23:04
PW: A zwyczajnie, liczba a+bi dla a, b∊R na płaszczyźnie zespolonej to punkt (a, b).
W a) mamy zbiór punktów
(t, cos(t)), t∊<0, 3π>
− wykres funkcji kosinus na przedziale <0, 3π>.
Ściślej mówiąc: zbiór wartości funkcji z(t) czyli wspomniana w treści zadania krzywa to wykres.
16 lis 12:22
Adamm:
b)
funkcja 1/t dla t od 1/3 do 2
c)
Odcinek od z(1) do z(4)
16 lis 12:45