Wyznaczyć dziedzinę funkcji
bvrtek: Wyznaczyć dziedzinę funkcji:
| | log(x2+x−2) | |
f(x) =√5−|2x+1|+ |
| |
| | x−2 | |
15 lis 20:41
Tadeusz:
1) 5−|2x+1|≥0
2) x≠2
3) x2+x−2>0
15 lis 20:44
Krzysiek60: x−2≠0
x2+x−2>0
5−|2x+1|≥0
15 lis 20:45
bvrtek: Bardziej chodziło mi o pomoc w rozpisaniu tego 1 podpunktu oraz wspólnej dziedziny
15 lis 20:46
Tadeusz:
... pomoc czy "gotowca"
15 lis 21:10
bvrtek: Pomóc doszedłem do tego że 5−|2x+1|≥0 rozłożyłem na
|2x+1|≤5
następnie
2x+1≤5
2x≤4
x≤2
oraz
2x+1≥−5
2x≥−5
x≥−3
Dobrze ?
15 lis 21:16
Krzysiek60: Nie oraz ale (i)
wyznacz czesc wspolna
15 lis 21:20
bvrtek: x∊<−3,2>
teraz do podpunktu
2) x
2+x−2
Δ=9
czyli x∊(−
∞,−2)u(1,
∞)
15 lis 21:28
bvrtek: Czyli d całego tego będzie = <−3,−2)u(1,2)
15 lis 21:37
bvrtek: Czy mógłby ktoś to sprawdzić ?
15 lis 22:42
Krzysiek60:
15 lis 22:48