Rachunek różniczkowy
Karolek : Wyznacz równania stycznych do krzywej o równaniu y=x2 − 2x przechodzących przez punkt A(3/2 ;
− 7). Podaj ( z dokładnością do 1 stopnia) miarę konta nachylenia do osi ox tej stycznej która
tworzy z nią kat rozwarty
15 lis 19:54
Tadeusz:
Konto ... to w banku
15 lis 20:14
Karolek : Przepraszam słownik mi sam poprawił oczywiście chodzi o miarę kąta nachylenia
15 lis 20:15
Karolek : Bardzo proszę o pomoc całkowicie nie wiem jak się za to zabrać
15 lis 20:18
Tadeusz:
równanie pęku prostych przechodzących przez punkt A
y+7=a(x−1,5) ⇒ y=ax−1,5a−7
Przyrównaj do równania krzywej i szukaj dla jakiego a maja jeden punkt wspólny
15 lis 20:21
Karolek : Mam wrażenie że mówimy w innym języku... Nie było mnie na lekcjach wcześniejszych z powodu
choroby zupełnie nie wiem co do czego i
15 lis 20:24
Karolek : Rozumiem jedynie tyle że skoro chodzi o prosta to funkcja liniowa... Czyli żeby obliczyć kat to
potrzebuje tangensa który odpowiada współczynnikowi kierunkowemu
15 lis 20:27
Tadeusz:
x2−2x=ax−1,5a−7
x2−(a+2)x+1,5a+7=0
Δ=a2+4a+4−6a−28
Δ=a2−2a−24
jedno rozwiazanie gdy Δ=0
a2−2a−24=0
liczysz a1 i a2 wybierasz ten ujemny i z tgα odczytujesz miarę α
15 lis 20:28
Jolanta: y−y0=f'(x0)(x−x0) coś takiego mi sie kojarzy
15 lis 20:32
Karolek : A co mam wstawić w miejsce x0?
15 lis 20:46
Jolanta: oj to nie do tego zadania.To jest wzór na wyznaczenie prostej stycznej do krzywej w punkcie o
wspólrzędnych (x0,y0)
15 lis 20:51
Jolanta: Tak jak Tadeusz napisał musisz policzyć.
Δ
1=4+4*24=100
| | 2+10 | | 2−10 | |
a1= |
| =6 a2= |
| =−4 |
| | 2 | | 2 | |
15 lis 20:54
Karolek : Czyli rozumiem że muszę przeliczyć do wzór ufunkcji liniowej w postaci kierunkowe żeby odczytać
a
15 lis 21:25
Jolanta: Witaj Milu

Dla Ciebie wszystko jest takie proste.
15 lis 21:26
Karolek : Czy opieram się na a przeluczonym przez Jolante oczywiście wybierając wynik ujemny bo ma to
byc kąt rozwarty
15 lis 21:28
Karolek : Dla mnie to jakaś czarna magia.... To jest dział w którym zupełnie się nie orientuję
15 lis 21:29
Jolanta: Karolek mozesz zrobic tak jak proponuje Tadeusz.Masz a=6 czyli y=6x+b przechodzi przez punkt A
| | 3 | |
Podstawiasz y=−7 x= |
| liczysz b b=−16 czyli y=6x−16 |
| | 2 | |
Podstawiasz a=−4 y=4x+b podstawiasz współrzędne A b=−1 y=−4x−1
15 lis 21:30
Jolanta: Czego nie rozumiesz ,może jakos wytłumaczymy
15 lis 21:32
Tadeusz:
Bardziej już tego nie można było zamącić

Przeczytaj treść zadania ... pytają o miarę kąta rozwartego

! i o nic więcej
15 lis 21:38
Karolek : Jeśli mogę prosić to nie wiem co poczym mam liczyć i dlaczego
15 lis 21:38
Tadeusz:
Przepraszam ... to ja źle przeczytałem treść
15 lis 21:40
Jolanta: Wyznacz równania stycznych.... tak sie zaczyna zadanie
Najlepiej narysuj układ współrzednych , parabolę i zaznacz punkt A.Przez ten punkt przechodzą
dwie proste styczne do paraboli
15 lis 21:42
Jolanta: Wiesz jak narysować parabolę ?
15 lis 21:43
Karolek : Ale skąd mam wiedzieć w jakim punkcie są stycznej.?
15 lis 21:43
Karolek : Tak wyznaczanie miejsca zerowe i wierzchołek plus punkt przecięcia z osią oy i że dwa dodatkowe
punkty żeby rysunek był dokładniejszy
15 lis 21:45
Jolanta: Trochę na oko

wiesz jak narysowac parabolę ,jakie ma miejsca zerowe?
15 lis 21:46
Karolek : Ramiona parasoli skierowane są do góry ponieważ a jest większe od zera
Chyba że jest inny sposób...
15 lis 21:46
Karolek : Tak 0 i 2
15 lis 21:47
Tadeusz:
jeśli pójdziesz moją ścieżką to:
a1=−4 a2=6
zatem równania stycznych to:
y+7=−4(x−1,5) ⇒ y=−4x−1
lub
y+7=6(x−1,5) ⇒ y=6x−16
15 lis 21:48
Karolek : Wyciągam x przed nawias i przyrownuje do zera
15 lis 21:48
Jolanta: y=x2−2x
y=0
0=x2−2x=x(x−2) czyli x=0 x=2 W(1,−1)
15 lis 21:49
Karolek : Czyli mnie interesuje tangens z − 4
15 lis 21:49
Karolek : Tak to mam policzone
15 lis 21:49
Tadeusz:
Punkty styczności nie są Ci potrzebne ale musisz jeszcze wyznaczyć miarę kąta α
którego tgα=−4
15 lis 21:50
Jolanta: jeżeli narysujesz to widzisz,że są dwie proste
W punkcie ,gdzie sie stykają z parabolą mają taki sam x i y jak parabola
czyli możesz przyrównać równanie paraboli do równania prostej (tylko nie pisz,że nie znasz bo
wiem)
15 lis 21:52
Karolek : Oki to z tablic trygonometrycznych
15 lis 21:52
Jolanta: Tak jak napisał Tadeusz o 20:21masz wzór na pęk prostych
15 lis 21:53