matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę
Cyberman:
Obliczyć granicę nie korzystając z reguły de Hospitala:
√
x
2
+1
−
√
x+1
lim x−>0
1−
√
x+1
Próbowałem mnożyć przez sprzężenie licznika albo przez sprzężenia mianownika ale ciągle dostaje
0
symbol nieoznaczony
0
15 lis 14:21
jc:
Nie pisz takich brzydkich rzeczy: 0/0.
−x(1−x)
licznik =
√
x
2
+1
+
√
x+1
−x
mianownik =
1+
√
x+1
(1−x)(1+
√
x+1
)
ułamek =
→1
√
x
2
+1
+
√
x+1
15 lis 14:51