PILNE W urnie znajduje się 5 kul białych i 5 czarne. Losujemy bez
Ania123: W urnie znajduje się 5 kul białych i 5 czarne. Losujemy bez zwracania 5. Zmienną losową jest
liczba wylosowanych kul białych.
P(X=3)=0,3125
P(X>2)=0,5
P(X=5)=0,03125
E(X)= 2,5
Dobrze policzyłam? Pilne
15 lis 13:54
Mila:
Jak liczyłaś P(X=3) ?
15 lis 20:46
Pytający:
Na pewno nie tak:
| | | |
P(X=k)= |
| dla k∊{0,1,2,3,4,5} |
| | | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=table%5B(binomial(5,k)*binomial(5,5-k))%2Fbinomial(10,5),%7Bk,0,5%7D%5D
15 lis 21:39
Mila:
Witaj
Pytający, ja wiem jak liczyć , ale chcę , aby to napisała
Ania.
Może niepotrzebnie będę to wszystko pisała
15 lis 21:44
Pytający:
Witaj
Milu. Obawiam się, że skoro było "pilne", to odzewu może już nie być... acz może
Ania jednak tu powróci, kto wie. I wiem, że wiesz jak to policzyć.
15 lis 21:54
Mila:
Zobaczymy
15 lis 21:59