matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Kama:
Rozwiąż równanie 2tgx·cosx+1=2cosx+tgx
15 lis 12:48
ICSP:
Jeśli tylko cosx ≠ 0 to 2tgx cosx − 2cosx − [ tgx − 1] = 0 2cosx ( tgx − 1) − (tgx − 1) = 0 (tgx − 1)(2cosx − 1) = 0
1
tgx = 1 v cosx =
2
15 lis 13:14