hej, mam problem z zadaniem
Martyna : 7x−1=51−x
jaka tutaj będzie wspólna podstawa? i czy w ogóle tak należy się zabrac za to zadanie?
15 lis 11:00
ICSP: ax = bx : // bx , a , b > 0
(a/b)x = 1
x = 0
15 lis 11:01
Jerzy:
Z pewnoscią nie. 70 − 1 ≠ 51 − 0
15 lis 11:04
Jerzy:
| 7x | | 5 | |
| = |
| ⇔ (7*5)x = 35 ⇔ 35x = 35 ⇔ x = 1 |
| 7 | | 5x | |
15 lis 11:06
Jerzy:
@ICSP ... tutaj są różne wykładniki.
15 lis 11:07
ICSP: Są takie same.
Trzeba tylko zauważyć, ze odwrotność liczby dodatniej jest liczbą dodatnią.
15 lis 11:09
Jerzy:
x − 1 = 1 − x tylko dla x = 0.
Twoje rozwiązanie jest błędne
15 lis 11:11
Jerzy:
Tfu ... x − 1 = 1 − x tylko dla x = 1
15 lis 11:13
ICSP: Nie rozwiązałem zadania tylko podałem schemat którym należy się kierować
przy rozwiązywanie takich równań.
To nie jest to samo.
15 lis 11:16
Jerzy:
Zgoda, ale podałeś schemat dla równych wykładników.Tutaj nie ma to zastosowania.
15 lis 11:18
ICSP: odwrotność liczby dodatniej nadal jest liczba dodatnią, więc mój schemat działa.
Wykładniki też są równe.
15 lis 11:19
Jerzy:
Teraz tak.
| | 1 | |
7x − 1 = ( |
| )x − 1 ⇔ (35)x−1 = 1 ⇔ x − 1 = 0 ⇔ x = 1 |
| | 5 | |
15 lis 11:25