Permutacje
Krzysiek60: Ile liczb 6 cyfrowych mozna utworzyc z cyfr 0,1,2,3,4,5 tak aby zadna cyfra w liczbie nie
powtarzala sie i aby na miejcu dziesiatek stala cyfra 5 lub 6 ?
troche dziwne polecenie zwlaszcza z ta 6
<a href=
https://zapodaj.net/3b6bc52c60306.jpg.html>001.jpg</a>
14 lis 23:15
14 lis 23:17
Jerzy:
Cześć

Albo pomyłka,albo drugi warunek = 0 takich liczb.
14 lis 23:18
14 lis 23:19
Krzysiek60: Dobry wieczor
Jerzy 
Tez mi sie wydaje ze cos nie tak .
14 lis 23:22
Hajtowy: 6 cyfrowe czyli 6 miejsc potrzebujesz

Skoro na ostatnim miejscu ma być cyfra 5 lub 6 to takich możliwości masz dwie.
Schemat wygląda tak wtedy:
L L L L L 2 możliwości
L − liczba wolna do wpisania
Kolejna sprawa to taka, że na pierwszym miejscu nie może być zera bo wtedy nie masz liczby
6−cio cyfrowej, zgadza się?
Czyli możliwości masz cztery, więc wygląda to tak:
4 L L L L 2
Kolejny krok to taki, iż wykorzystałeś już 2 liczby więc zostały dalej 4 liczby do
wykorzystania więc...
4 4 L L L 2 => schemat możliwości
Dalej... wykorzystane 3 liczby więc zostały 3, wiec schemat:
4 4 3 L L 2
Dalej... wykorzystane 4 liczby więc zostały dwie, więc ...
4 4 3 2 L 2
Ostatni krok − została 1 liczba więc...
4 4 3 2 1 2
A teraz końcówka, czyli mnożenie 
4 * 4 * 3 * 2 * 1 * 2 =
192
Odp. Można utworzyć 192 liczb 6−cio cyfrowych.
I tutaj cała filozofia
14 lis 23:23
Jerzy:
Raczej pomyłka
14 lis 23:23
Hajtowy: Kurde. Opisałem się jak głupi a tu pomyłka xD
14 lis 23:23
Jerzy:
@Hajtowy....przeczytaj uważnie treść zadania.Przecież w podanym zbiorze nie ma cyfry 6
14 lis 23:24
Jerzy:
14 lis 23:25
Krzysiek60: Czesc
Hajtowy 
Co u Ciebie ?
14 lis 23:25
Hajtowy: Ahhhhh, przynajmniej sobie przypomniałem permutacje haha

Dawno tego nie używałem.
A żyje sobie, studiuje, pracuje i tak w kółko... czasami pasuje coś z matematyki rozwiązać dla
odświeżenia umysłu
14 lis 23:28
Jerzy:
I tak trzymaj
14 lis 23:29