Algebra - mod
Michał: Hej

mam takie przykłady i mam to rozwiązać

to brzmiało jakoś mądrze tym "rozwiąż
koniungacje" ale nie jestem pewien jak się to pisze

No w kazdym razie chodzi o to czy ktoś mógłby zerknąć

i powiedzieć czy dobrze myślę:
1)
25x≡12 (mod 7)
ok, no to tak:
25x=5 (mod 7)
x | 25x | 25x (mod 7)
0 | 0 | 0
1 | 25 | 4
2 | 50 | 1
3 | 75 | 5
4 | 100 | 2
5 | 125 | 6
6 | 150 | 3
czyli z tabelki wynika że 25x(mod 7) daje 5 dla x=3
czyli x= 3 (mod 7) <−− czy to poprawny zapis?
2)3x=1 (mod 6)
x | 3x | 3x (mod 6)
0 0 0
1 3 3
2 6 0
3 9 3
4 12 0
5 15 3
czyli w sumei z tabeli nic nie wynika więc... niby co? bo wiadomą kwestią jest to że 3 *
13 da 1 a to daje tą odp

Proszę o pomoc

czy dobrze myślę, korekty, rady itp itd

z góry dzięki!
14 lis 22:46
rozwiązać: kongruencję?
14 lis 23:06
Pytający:
Kongruencje.

Zapis:
a≡b (mod n)
oznacza to samo, co:
a=b+kn, gdzie k całkowite
a)
25x≡12 (mod 7)
4x≡5 (mod 7) // 4*2≡1 (mod 7), znaczy dwójka to odwrotność czwórki modulo 7
2*4x≡2*5 (mod 7)
x≡3 (mod 7)
i obeszło się bez tabelki
b)
3x≡1 (mod 6) // trójka nie ma odwrotności modulo 6, więc brak rozwiązań
x∊∅
14 lis 23:14
Mila:
Dlaczego Michale nie uczysz się teorii?
Kiedy kongruencja liniowa ma rozwiązanie?
a*x≡b(mod m)
Liniowa kongruencja ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy,
gdy b jest podzielne przez NWD(a, m)
1)
25x≡12 (mod 7), NWD(25,7)=1 ,1|12 ⇔
to równanie ma rozwiązanie
3*7x+4x=7+5(mod7)
4x≡5(mod7) /*2 odwrotna do 4 w Z7 to liczba 2
8x≡10( mod 7)
x≡3(mod7)
−−−−−−−−−−−−
2)
3x≡1 (mod 6)
NWD(3,6)=3, 1 nie jest podzielne przez 3⇔ równanie nie ma rozwiązania.
14 lis 23:30
Michał: @Mila Wybacz MIlo :< eh, masz rację nie za bardzo uczę się teorii bo jej nigdzie nie mam,
wymagałoby to dodatkowego wysiłku :X typu wypożycz literaturę/ poszukaj na necie.
A szczerze mam zrobione przykłądy (pokazano nam na ćwiczeniach tą tabelkę) no i na tym się
wzoruję, często wystarczy by mieć wszystko dobrze zrobione (niby nauka bez zrozumienia tego
bardzo nie lubię.... eh o ironio − hipokryta taki ze mnie trochę). No ale jak przyjdzie co do
czego to z całym szacunkiem do matmy, bardzo ją lubię choć mi średnio idzie, to jednak nie
jest ona moim priorytetem, wolę pcczytać książkę o biznesie/informatyce (programowaniu)/
psychologii.
To jest mój cel, a matma to środek który wierzę że może mi się przydać w perspektywie nei tak
odległej przyszlości jak Bozia da pracy jako informatyk − programista. No i wymagają na
uczelni

No ale dobra... Postaram się nad tym popracować

Jak by co, przepraszam

i dziękuję za
pomoc! Bardzo dziękuję!
Zacznę od poszukania jak się wylicza odwrotność do 4 mod 7

@pytający dziękuję za odpowiedź =) prawie wszystko jasne

ale resztę doszukam, już wiem co i
jak

@rozwiązać Tak

to jest to! Dzięki za zainteresowanie!
14 lis 23:47
Mila:

Powodzenia
15 lis 00:01