Prawdopobieństwo
simon5005: Do tramwaju składającego się z trzech wagonów wsiada 9 pasażerów. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że
a) do każdego wagonu wsiądzie po 3 pasażerów
b) do pierwszego wagonu wsiądzie 4 pasażerów
Uwaga! Zakładamy, że pasażerowie nie są rozróżnialni.
14 lis 22:00
Mila:
|Ω|:
x
1+x
2+x
3=9
|Ω|=55
A−do każdego wagonu wsiądzie po 3 pasażerów
|A|=1
9=3+3+3
B−do pierwszego wagonu wsiądzie 4 pasażerów
x
1+x
2=5
|A|=6
Albo liczysz tak:
5=0+5, 5=5+0
5=1+4, 5=4+1
5=2+3, 5=3+2
14 lis 22:17
Pytający:
Jeśli zakładamy, że każdy pasażer losowo wybiera wagon (z równym prawdopodobieństwem), to
(nie)rozróżnialność pasażerów nie wpływa na szukane prawdopodobieństwa. Wtedy:
| | | |
b) do pierwszego wagonu wsiądzie dokładnie 4 pasażerów: |
| |
| | 39 | |
14 lis 22:18
Pytający:
Jeśli z kolei mamy listę wszystkich różnych (ze względu na liczności pasażerów w poszczególnych
wagonach) sposobów, na jakie Ci pasażerowie mogą wsiąść do tego tramwaju i z tej listy
wybieramy losowo sposób (każdy z równym prawdopodobieństwem), to liczymy jak
Mila.
Acz wydaje mi się, że bardziej "prawdopodobne" jest podejście, że każdy pasażer wybiera wagon
tylko dla siebie, a nie wszyscy razem wybierają zbiorowe rozmieszczenie.
14 lis 22:24
simon5005:
Dziękuję za odpowiedzi.

W podpunkcie a) wynik @Mili zgadza mi się z odpowiedzią, jednak w b) w odpowiedzi jest 10 i to
jest błąd czy faktycznie trzeba coś jeszcze uwzględnić w tym przypadku

?
14 lis 22:28
Mila:
To napisz dokładnie, co pisze w odpowiedzi.
14 lis 22:31
simon5005: W odpowiedzi mam podaną jedynie kombinacje C110 bez żadnego wyjaśnienia ani wzoru
skąd taka kombinacja się bierze.
14 lis 22:35
Pytający:
| | | |
0≤(dowolne prawdopodobieństwo)≤1<10= | |
| | |
Na pewno patrzysz na odpowiedź to tego zadania?
14 lis 22:40
simon5005: Oczywiście to jest wynik |Ω|, prawdopodobieństwa zdarzenia 1/10
14 lis 22:41
simon5005: Nie sprecyzowałem tego dokładnie i faktycznie mogło to zabrzmieć tak jakby to miało być już
prawdopodobieństwo do całego podpunktu za co przepraszam.
14 lis 22:44
Pytający:
| | | |
Tak czy siak, nie mam pojęcia skąd w tym zadaniu mogłoby pojawić się | .  |
| | |
Trzy pierwsze odpowiedzi w tym wątku raczej wyczerpują temat (i błędów tam nie widzę).
14 lis 22:59
14 lis 23:33