Permutajce
Krzysiek60: Wypisz wszystkie funkcje roznowartosciowe f: X→Y gdzie X= {a,b,c} i Y= {1,2,3}
Czy mozna policzyc ile jest takich funkcji bez wypisywania ?
Tak mozna policzyc bo wszystkich tych funkcji roznowartosciowych ze zbioru n elementowego w
zbior n elementowy bedzie n!
U mnie bedzie 3!=6
Chodzi mi o wypisanie bo wszystkich tutaj funkcji bedzie 33=27
Roznowartosciowych ma byc 6
14 lis 22:00
Mila:
3*2*1=6− liczba funkcji różnowartościowych
14 lis 22:06
Pytający:
• f(a)=1, f(b)=2, f(c)=3
• f(a)=1, f(b)=3, f(c)=2
• f(a)=2, f(b)=1, f(c)=3
• f(a)=2, f(b)=3, f(c)=1
• f(a)=3, f(b)=1, f(c)=2
• f(a)=3, f(b)=2, f(c)=1
14 lis 22:07
Krzysiek60: Tak Milu wiem
Chodzi mi o wypisanie
np bedzie f(a)=1 f(b)=2 f(c)=3 czyli ciag (1,2,3)
nastepny ciag to (1,3,2)
nastepny to (2,1,3 )
nastepny to (2,3,1)
nastepny to (3,1,2)
ostatni to ciag (3,2,1) dobrze ?
14 lis 22:12
Krzysiek60: Dzieki Pytajacy za rozpisanie .
14 lis 22:13