granica ciągu
Kamil: Witam
Jak policzyć granicę tego ciągu?
lim n−−−>
∞
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an=(1− |
| )(1− |
| )...(1− |
| ) |
| | 2 | | 22 | | 2n | |
jakieś podpowiedzi?
14 lis 21:55
jc: Obawiam się, że granicą będzie jakaś liczba niewymierna, której nie wyrazisz
przez funkcje elementarne, choć kto wie?
Łatwo byłoby, gdyby zamiast minusów stały plusy.
(1/2) (3/4) (7/8) (15/16) ... = 0.2887880950866024212788...
https://oeis.org/A048651
14 lis 22:22
Adamm: A grqnica to przypadkiem nie jest 0?
15 lis 09:58
jc:
(1−1/4)(1−/8)=1−1/4−1/8+1/32>1−1/4−1/8 = 1−3/8
(1−1/4)(1−1/8)(1−1/16)>(1−3/8)(1−1/16)>1−7/16 > 1/2
Ogólnie
(1−1/2)(1−1/4)(1−1/8)...(1−1/2n) > 1/4
a więc granica na pewno nie jest mniejsza od 1/4.
15 lis 12:10