Prawdopodobieństwo
XYZ: W pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne, w drugiej 7 białe i 3 czarne. Losujemy urne a
z niej 1kule. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.?
14 lis 21:14
14 lis 21:23
wika :))))))))):

na pierwszym czarnym rozgałęzieniu piszesz 1/2 przy każdej lini
w rózowych kołach piszesz:
od lewej :U1 (6 B i 4 CZ) gdzie B − kule białe a CZ−kule czarne
i U2 (7 B i 3 CZ )
na drugim czerwonym rozgałezieniu od lewej piszesz:
pierwsza linia 6/10 i druga linia 4/10 i odpowiednio w pierwszym kole zielonym od lewej piszesz
6B i
w drugim kole zielonym piszesz 4CZ
na 3 rozgałezieniu szarym piszesz od lewej
pierwsza linia 7/10 i druga linia 3/10 i odpowiednio w pierwszym kole granatowym piszesz 7B i w
drugim kole granatowym piszesz 3CZ
teraz liczysz prawdopodobienstwo zdarzenia A − czyli wylosowania kuli bialej
P(A)=1/2*6/10+1/2*7/10=6/20+7/20=13/20
14 lis 21:43
wika :))))))))): U1 − urna pierwsza , U2 − urna druga
14 lis 21:44