wariacje
Krzysiek60: Z ilu osob sklada sie grupa jezeli jest wiadomym ze na 5 miejscach osoby te mogly usiasc na
60 sposobow
gdzie x to liczba osob w grupie
rozwiazano to tak
5!=120
(5−x)!= 2
stad x= 3
To rozumiem
Mam pytanie do tego .Dlaczego tutaj zastosowano wariacje bez powtorzen ?
Rozumiem ze osobom musimy przyporzadkowac miejsca
14 lis 21:02
Blee:
Skoro to rozumiesz, to czego nie rozumiesz?
A co byś chciał wykorzystać?
14 lis 21:07
Krzysiek60: Zadanie jest z dzialu wariacje bez powtorzen
Gdybym tego nie wiedzial to jak mam dedukowac ?
14 lis 21:09
Blee:
pierwsza osoba ma 5 możliwości wyboru, druga 4, itd.
| | 5! | |
więc masz |
| = ... |
| | (5−x)! | |
bo (5−x) oznacza 'ilu do tej piątki brakuje ludzi'
14 lis 21:11
Krzysiek60: Dobrze . A dlaczego nie moze byc 5x=60 (wiem ze nie ma tutaj rozwiazania naturalnego ) ale
gdyby bylo
np 5x=625 to juz byloby bo wtedy x=4
14 lis 21:16
Mila:
k− liczba osób
5!=120
k<5
Zastosuj kombinacje i permutacje.
| |
*k!=60 wybierasz k miejsc z 5, następnie k osób przestawiasz na k! sposobów |
| |
14 lis 21:19
Krzysiek60: Tego jeszcze na razie nie czaje Milu
Tylko sobie mysle tak ze jesli posadzilem jedna osobe na pierwszym miejscu to tej samej osoby
nie moge posadzic np ma miejscu drugim przy tym samym ustawieniu
14 lis 21:29