Proste zadanie 1 kl liceum - Kąty naprzemianległe/odpowiadajace
marcelo:

Jaki jest stosunek wielkości tych kątów?
Prawidłowa odpowiedź to α < β, ale potrzebuję uzasadnienia. Myślę że powinno to się opierać o
zasady kątów naprzemianległych, odpowiadających itd ale nijak tego nie widzę
Z gory dziękuję za pomoc
14 lis 20:26
PW: W trojkącie są kąty: α, 180°−β (przyległy do β) oraz γ.
Suma miar kątów w trójkącie jest równa 180°:
α + (180°−β)+ γ = 180°
α − β + γ = 0
α + γ = β.
Wniosek: α < β.
14 lis 20:37
PW: Wyjaśnienie zdroworozsądkowe:
− Gdyby β ≤ α czyli gdyby kąt β zawierał się w kącie α, to ramiona kątów (te które nie leżą na
jednej półprostej) nie przecięłyby się. Wobec tego musi być β > α (bo jak widać przecięły się)
14 lis 20:43