niby wartość bezwzględna ale zadanie trudne...
Ades: uzasadnij ze dla kazdej liczby x∊(−1,5) wyrażanie √4x2+12x+9 + 2√x2−12x+36 ma stałą
wartość.
W = 2*x + 3 + 2*(x − 6) = 2*x + 3 + 2*x − 12 = 4*x − 9
Natomiast rozwiązania poniższego nie rozumiem
y = |2x + 3| + 2|x − 6| ⇒ y = 2|x +3/2I+2Ix−6I
Dla x ∊ (−1, 5) ⊂ (− 3/2 , 6>: y = 2x + 3 − 2x + 12 ⇒ y = 15 co należało wykazać.
Skąd minus przed 2x skoro był plus?
Jestem w 1 LO
14 lis 20:21
Krzysiek60: dla x∊(−1,5) |x−6|= −(x−6)= 6−x
wstaw np sobie x=3
masz |x−6|= |3−6|= |−3|= −(−3)=3 zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej
i po zawodach
14 lis 20:25
Jolanta: Przeciez ci napisałam
14 lis 20:26
Mila:

D=(−1,5)
√4x2+12x+9 + 2
√x2−12x+36 =
=
√(2x+3)2+2*
√(x−6)2=
=|2x+3| +2|x−6|
| | 3 | |
|2x+3|=2x+3 dla 2x+3≥0⇔x≥− |
| |
| | 2 | |
czyli w całym podanym przedziale (2x+3) ma wartość nieujemną
|x−6|=x−6 dla x−6 ≥0⇔ x≥6
x−6 jest ujemne dla x<6
w takim razie
|x−6| =
−x+6 dla x <6 i również dla x<5
W=2x+3+2*(−x+6)=2x+3−2x+12=15
===========================
z def.
|a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a<0
14 lis 21:03