Uzasadnij ze dla każdej liczby x∊(−1,5) wyrażanie √4x2+12x+9 + 2√x2−12x+36 ma st
Adrian: Uzasadnij ze dla każdej liczby x∊(−1,5) wyrażanie √4x2+12x+9 + 2√x2−12x+36 ma stałą
wartość.
Prawdopodobne rozwiązanie:y = |2x + 3| + 2|x − 6| ⇒ y = 2|x +3/2 | + 2|x − 6|.
Dla x ∊ (−1, 5) ⊂ (−3/2, 6>: y = 2x + 3 − 2x + 12 ⇒ y = 15 co należało wykazać.
Mnie wychodzi wynik 4x−9
Proszę o pomoc (jestem w 1 LO)
14 lis 19:55
Jolanta: dlaczego 4x−9 skoro 2x−2x=0 a 3+12=15
14 lis 20:03
Jolanta: |2x+3|+2|x−6| podstawiam x=−1
|2x+3|=2x+3 poniewaz 2(−1)+3=1 jest+ nie ma zmiany znaków
2|x−6|=2(−x+6)=−2x+12 poniewaz 2(−1)−6=−8 jest − zmiana znaków
14 lis 20:14
Jolanta:
14 lis 20:24
Ades: Wielkie dzięki
14 lis 20:26