Ustalić czy przekątna podstawy ostrosłupa jest dłuższa od krawędzi bocznej
Enclaar: Obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy obwodowi jego ściany bocznej.
Suma długości wszystkich krawędzi tej bryły jest równa 1 m. Ustal, czy przekątna podstawy jest
dłuższa od krawędzi bocznej.
Jak to ustalić?
Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma 8 krawędzi (4 podstawy i 4 boczne)
Można to zapisać 4a +4b = 1m.
Na pewno przejątna podstawy ma długość a√2. I co dalej? liczę na pomoc!
14 lis 19:34
Tadeusz:
a drugie równanie 4a=a+2b
i licz
14 lis 19:53
Jolanta: 4a=a+2b
14 lis 19:56
Jolanta: | | 1 | |
d= |
| √2m=10cm*1,41=14,1cm |
| | 10 | |
14 lis 20:44
Enclaar: Uzasadnij że wyrażenie
√4 − 2√3 − √4 − 2√3, z tym że wyrażenie √4 − 2√3 jest pod jednym pierwiastkiem
jest liczbą wymierną. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
5 lut 10:33