a
ag: W koszyku jest 10 grzybów−kurki, maślaki i borowiki. Wiadomo że kurek jest o 2 więcej niż
maślaków, a maślaków o 1 więcej niż borowików. Ile jest kurek, maślaków i borowików?
ZADANIE JEST BANALNE, WIEM. SĘK W TYM, ŻE JEST NA POZIOMIE 2 KLASY SZKOŁY PODSTAWOWEJ I NIE
MOŻNA ROZWIĄZAĆ GO PRZY POMOCY DODATKOWYCH ZMIENNYCH TYPU X... Jakiś pomysł?
14 lis 17:29
ag: ?
14 lis 18:13
ag: ?
14 lis 18:40
Inka: Skoro to 2 klasa to mysle ze mozna tak
1 maslak
wtedy 3 kurki
borowikow 0
razem ≠10
2 maslaki
wtedy 4 kurki
1 borowik
razem ≠10
3 maslaki
Wtedy 5 kurek
2 borowiki
razem =10
14 lis 18:47
Mila:
Albo tak:
Najmniej jest borowików, zaczynam wpisywać liczbę borowików jako pierwszą, potem
uzupełniam pozostałe ilości grzybów.
=========================
Kurki maślaki borowiki
=========================
4 2 1 wtedy: 4+2+1=7 za mało
5 3 2 wtedy: 5+3+2=10 zgadza się
=============================================
14 lis 19:06
Anna:
5 lis 18:17
janek191:
5 lis 19:29