suma
sinusik: jak policzyć sumę 1+2+...+n?
14 lis 16:57
fsdgses: S=1+2+...+n
S=n+n−1+...+1
2S=(n+1)+(n+1)+..+(n+1)=n*(n+1)
14 lis 17:24
sinusik: dziękuję a jak policzyć sumę 1+(1+6)+(1+2*6)+...+(1+(n−1)*6) ?
14 lis 17:35
Macier: Czy można zastosować zapis:
n
∑ (1+(k−1)6)
k=1
14 lis 18:01
sinusik: chyba nie bo to tylko część zadania później muszę policzyć jeszcze granicę
14 lis 18:02
Macier: Myślałbym wówczas o:
n n
∑1 + ∑(k−1)6
k=1 k=1
14 lis 18:02
Macier: Druga część:
n
6*∑(k−1)
k=1
14 lis 18:06
Macier: Poprawcie mnie, jeśli mylę się:
n−1
6*∑(k−1)
k=0
i odwrócenie operacji różnicy skończonej czy jakoś tak.
14 lis 18:10
Macier: Otrzymujemy n+(druga suma).
14 lis 18:11