Nierówność kwadratowa z parametrem
Kot-chromowany: Dzień dobry, chciałbym prosić o pomoc w zrozumieniu zadania
Dana jest nierówność kwadratowa (2x−3)(6x+5a) <= 0 z niewiadomą x.
Wyznacz liczbę a, dla której jedynym rozwiązaniem nierówności jest liczba 1,5
To znaczy ja to zrozumiałem tak, że wystarczy podstawić za x 1,5, co dałoby
0(6*1,5 + 5a ) <= 0 i wychodzi mi, że a⊂|R.
Jednakże odpowiedź na końcu jest inna stąd prosiłbym o jakieś sugestie,
14 lis 16:18
Leszek: Wykresem funkcji f(x) = (2x−3)(6x+5a) jest parabola , jezeli ma byc jedno miejsce zerowe
to wierzcholek paraboli lezy na osi 0X , dokoncz ! !
14 lis 20:28
PW: A podstawienie x=1,5 i stwierdzenie, że nierówność jest dla tej liczby prawdziwa − niezależnie
od parametru a − pozwala tylko stwierdzić, że dla każdej a∊R jednym z rozwiązań jest 1,5
(ale niekoniecznie jedynym).
14 lis 20:51
Jolanta: wiesz co to jest postać iloczynowa ?
14 lis 20:52
Jolanta: Moze jeszcze zaglądniesz postać iloczynowa gdy Δ>0 y=a(x−x
1)(x−x
2) w tym zadaniu
a=12(2x*6x=12x
2)
.Jedno rozwiązanie gdy Δ=0 wtedy mamy pierwiastek podwójny y=a(x−x
o)(x−x
o)
| | 5 | |
y=(2x−3)(6x+5a)=2(x−1,5)*6(x+ |
| a) |
| | 6 | |
14 lis 21:46