Wyznaczyć liczbę róznych rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych równania
asdf: Wyznaczyć liczbę róznych rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych równania:
x1 + x2 + x3 +x4 = 20
spełniających następujące warunki:
1 ≤ x1 ≤ 6
0 ≤ x2 ≤ 7
4 ≤ x3 ≤ 8
2 ≤ x4 ≤ 6
Skorzystać z zasady włączeń i wyłączeń.
14 lis 12:02
asdf: podbijam
14 lis 18:18
asdf: podbijam
15 lis 09:36
Pytający:
y
1=x
1−1
y
2=x
2−0
y
3=x
3−4
y
4=x
4−2
Liczba rozwiązań równania:
y
1+y
2+y
3+y
4=20−(1+0+4+2)
spełniających następujące warunki:
0≤y
1≤5
0≤y
2≤7
0≤y
3≤4
0≤y
4≤4
to:
+0 // (y
1+6)+(y
2+8)+y
3+y
4=13
| | | |
+ | // (y1+6)+y2+(y3+5)+y4=13 |
| | |
| | | |
+ | // (y1+6)+y2+y3+(y4+5)=13 |
| | |
| | | |
+ | // y1+(y2+8)+(y3+5)+y4=13 |
| | |
| | | |
+ | // y1+(y2+8)+y3+(y4+5)=13 |
| | |
| | | |
+ | // y1+y2+(y3+5)+(y4+5)=13 |
| | |
−0 // (y
1+6)+(y
2+8)+(y
3+5)+y
4=13
−0 // (y
1+6)+(y
2+8)+y
3+(y
4+5)=13
−0 // (y
1+6)+y
2+(y
3+5)+(y
4+5)=13
−0 // y
1+(y
2+8)+(y
3+5)+(y
4+5)=13
+0 // (y
1+6)+(y
2+8)+(y
3+5)+(y
4+5)=13
| | | | | | | | | | | | | | | |
= | −(( | + | +2 | )−(0+2 | +2 | + | )+(0+0+0+0)−0)= |
| | | | | | | | |
=560−((120+56+2*165)−(2*10+2*1+20))=96
17 lis 14:20
asdf: Rozumiem, że w tego typu zadaniach, jakby upraszczamy te warunki, tak aby podstawiając do
równania mieć mniej do liczenia
17 lis 14:50
Pytający:
Tak, jakby.
17 lis 16:34