grupy
grupy:
Niech X={1,2}{1,2}. Czy (X, o) jest grupa? (dzialanie o to dzialanie zlozenia funkcji)
Takich funkcji bedzie 22=4.
f:{1,2}→{1,2}; (oznacze je przez a,b,c,d)
1)
a(1)=1
a(2)=2
2)
b(1)=2
b(2)=1
3)
c(1)=1
c(2)=1
4)
d(1)=2
d(2)=2
1. skladanie funkcji jest laczne (tego nie trzeba sprawdzac)
2. jaki element neutralny?
3. czy sa odwrotne zakladajac, ze jest neutralny?
nie kazda funkcja bedzie miala element odwrotny, bo nie kazda jest bijekcja (c i d nie sa
bijekcjami).
Zatem (X, o) nie jest grupa.
Dobrze?
A jaki jest element neutralny?
14 lis 11:02
Adamm:
Trudno mówić o elemencie odwrotnym, gdy nie m elementu neutralnego
14 lis 13:47
grupy:
Ale mozna zalozyc, ze jest element neutralny i wtedy stwierdzic, ze nie ma odwrotnego.
14 lis 13:50
Adamm:
To nie ważne, bo uzasadnienie jest złe
Funkcja odwrotna nie musi być elementem odwrotnym
14 lis 13:55
grupy:
No tak, ale funkcja ma element odwrotny, czyli funkcje odwrotna wtedy i tylko wtedy, gdy jest
bijekcja.
A tutaj sa funkcje, ktore nie sa bijekcjami, wiec nie maja one funkcji odwrotnej, czyli
elementu neutralnego.
Nie sa bijekcjami zatem nie istnieje dla nich element odwrotny.
14 lis 14:10
grupy: czyli elementu odwrotnego
14 lis 14:14
grupy: Dobrze to rozumiem?
14 lis 14:45
jc: Masz 4 funkcje. Złożenie dowolnych dwóch z nich znów jest jedną z nich.
Wśród tych 4 funkcji mamy identyczność (funkcja a), która jest elementem neutralnym.
Składanie funkcji jest łączne. Pozostaje problem elementów odwrotnych.
Mamy dwa elementy (dwie funkcje), a mianowicie c i d, do których nie istnieją elementy
odwrotne. Dla żadnego u, c o u = a. c(u(2))=1≠2=a(2).
Rozpatrywany zbiór nie jest grupą.
14 lis 14:55
Adamm: Przyznałeś mi rację, i potem to zanegowałeś
14 lis 14:56
grupy: Moje uzasadnienie tez bylo dobre czy zbyt ogolne?
14 lis 15:20