Obliczanie granicy funkcji ze zmianą do czego dąży x
jan: Oblicz granicę funkcji:
| | sin(x) | |
Przy x −> 0 |
| = 1, ale w tym x −> 4. Nie wiem jaki sposób się stosuje przy takiej |
| | x | |
sytuacji.
Dziękuję.
14 lis 01:47
Blee:
| | sini(x−4) | | √x+2 | | sin(x−4) | |
lim |
| * |
| = lim |
| *(√x + 2) −−−−> |
| | √x−2 | | √x+2 | | x−4 | |
−−−−−−−> 1 * (
√4 + 2) = 4
14 lis 02:33
jan: Blee: to nic nie dało. Wzór dający 1 jest dla x −> 0, tu jest x −> 4.
14 lis 06:38
Bleee:
Widzę że nie rozumiesz
Tu nie chodzi o to do czego dąży x... Tylko do czego dąży sinus i mianownik ulamka
Jeżeli masz:
| | sin(x−a) | |
limx−> a |
| to możesz zrobić podstawienie y=x−a ; y−>0 i masz |
| | x−a | |
14 lis 07:38