zadanko z układów równan z parametrem (macierze)
studenciak0207: siemka, uczę się do wejsciówki z matmy i trafiłem na zadanie z parametrem w układach równań z
macierzy
gdy mam z Wx i Wy następujące wyniki co dalej?
| | 3p2 + p −1 | |
Wx = |
| |
| | p2 + 2p − 1 | |
| | 3p2 + 3p − 3 | |
i Wy = |
| |
| | p2 + 2p − 1 | |
to co dalej, bo zamuliłem i nie wiem o co biega
14 lis 00:55
Blee:
Jakie jest wyjściowy układ ?
Jakie muszą być spełnione warunki aby układ:
a) miał jedno rozwiązanie,
b) miał nieskończenie wiele rozwiązań,
c) nie miał rozwiązań
14 lis 01:06
studenciak0207: możesz wytłumaczyć pytanie na okrągło, bo niezbyt zrozumiałem o co mnie prosisz
dotarłem do tego z układu
(p+1)x − py = 1
2x + (p−1)y = 3p
pytanie brzmi Dla jakich wartości parametru p ∈ R układy równań są układami Cramera.
nie wiem po prostu co mam dalej zrobić, wiem że to pewnie jakiś banał, ale jakbyś podał mi
rozwiązania to bym zrozumiał może
14 lis 01:10