Obliczyć granicę ciągu:
lukas: Obliczyć granicę ciągu:
lim ( √n3−n2+1) pierwiastek stopnia (n+1)
n→∞
14 lis 00:34
Blee:
kn −−− liczba zależna od 'n'
limn−>∞ n√akn =
a) 1 ... jeżeli kn < n
b) 1 ... jeżeli kn jest stałą
c) a ... jeżeli wartość 'n' w kn = n (np. kn = n+5)
d) +∞ ... jeżeli wartość 'n' w kn > n (np. kn = 2n+5)
14 lis 00:37
Blee:
PS ... w granicach to czy tam jest pierwiastek stopnia 'n' czy też stopnia 'n + c' (n + stała)
nie robi żadnej różnicy
14 lis 00:38
lukas: lim √n3(3−1/n+1/n3) =√n3 √3−1/n+1/n3=1*1=1 obydwa pierwiastki stopnia (n+1)
n→∞
czy dobrze rozwiązałem zadanie?
14 lis 00:59