f kwadratowa
nlksda: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogolnej, wiedzac ze dla argumentu 2 funkcja ta
osiaga wartosc najwieksza rowna 6 i jednym z jej miejsc zerowych jest liczba −1. Wyznacz
wartosc najmniejsza i najwieksza funckji f w przedziale <−2, 4>
Nie mam pomysłu, widze ze p to 2, q to 6, mam racje?
13 lis 23:37
Inka: y=a(x−p)2+q
y= a(x−2)2+6
0= a(−1−2)2+6
wyliczasz kolego a i z postaci kanoniczej jedziesz na ogolna
13 lis 23:41
nlksda: dziekuje
13 lis 23:47
Inka: Wiesz skoro jednym z miejsc zerowych jest (−1) to znaczy ze miejsce zerowe ma wspolrzedne
(−1,0)
i ten punkt nalezy do wykresu tej funkcji .A zatem spelnia rownanie funkcji
Wspolrzedne tego punktu wstawiono do funkcji zeby obliczyc a.
13 lis 23:51
nlksda: Dziękuje raz jeszcze!
14 lis 00:19