Należy użyć reguły de L'Hospitala i wyliczyć granicę.
j.wick98: | | sinx | |
limx→0 ( |
| )span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">1x2 |
| | x | |
13 lis 23:11
Mariusz:
Akurat do obliczenia tej granicy ja bym tej reguły nie używał
bo dostaniesz coś takiego
while(1)
{
instruction;
/* Przy zalozeniu ze instruction
nie zawiera skoków takich jak
goto, break , return ,exit()
*/
}
16 lis 12:44
fsdgses: co to?
16 lis 12:45
jc: Mariusz, co z tego, że to pochodna sinusa w zerze?
Chodzi Ci o to, że nie możemy używać pochodnej do liczenia tej samej pochodnej.
Możemy, jeśli wcześniej ktoś za nas policzył pochodną.
16 lis 13:01
Mariusz:
Wejdź na jakiś kompilator online języka c
i napisz sobie
while(1)
{
printf("Metis Kotarski zakwalifikował cię do grupy osób nie wiem ale się wypowiem \n");
printf("Wątpię także w twoją znajomość Pythona \n");
}
Gdyby chciał liczyć tę granicę regułą L'Hospitala to dostałbyś mniej więcej to samo
bo spróbuj policzyć pochodną sinusa
Aby policzyć pochodną sinusa musisz skorzystać z granicy ilorazu różnicowego
a jak granica się tam pojawia ?
Ta pętelka miała zobrazować sens liczenia tej granicy w ten sposób
Nie użyłem funkcji rekurencyjnej do opisu tej sytuacji
bo bardzo szybko dostalibyśmy błąd stack overflow error
16 lis 13:01
Mariusz:
jc tak, można potraktować tę granicę jako pochodną sinusa w zerze bo
| | sin(x) | | sin(x)−sin(0) | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| |
| | x | | x−0 | |
a pochodna funkcji w punkcie to
16 lis 13:08
Mariusz:
Są inne metody liczenia granic nie wiem czemu uparliście się na Hospitala
Tutaj np pasują trzy ciągi (lub funkcje)
Jeśli chodzi o Hospitala to trzeba najpierw wykazać że nie ma przeciwwskazań
do jej stosowania
16 lis 13:13
jc: Mariusz, możemy się umówić, że sinus to rozwiązanie równania
f''(x)=−f(x), f(0)=0, f'(0)=1.
Wtedy nie trzeba liczyć pochodnej. To bardzo dobra definicja!
Dodam, że wzór Hospitala świetnie się sprawdza przy automatycznym liczeniu granic.
Na koniec, nigdy, poza zadaniami dla studentów, nie widziałem zastosowania
wzoru Hospitala.
16 lis 13:25
16 lis 13:26
Mariusz:
fsdgses: takie nierówności
Gdyby chciał liczyć standardowo to porównywało się
pola dwóch trójkątów i wycinka kołowego
L(y'')=−L(y)
∫
0∞y'(t)e
−stdt=y(t)e
−st|
0∞−∫
0∞(−sy(t)e
−tdt)
∫
0∞y'(t)e
−stdt=y(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞y(t)e
−tdt
∫
0∞y'(t)e
−stdt=(0−y(0
+))+s∫
0∞y(t)e
−tdt
∫
0∞y'(t)e
−stdt=−y(0
+)+s∫
0∞y(t)e
−tdt
L(y'(t))=−y(0
+)+sL(y(t))
∫
0∞y''(t)e
−stdt=y'(t)e
−st−∫
0∞(−sy'(t)e
−tdt)
∫
0∞y''(t)e
−stdt=y'(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞y'(t)e
−tdt
∫
0∞y''(t)e
−stdt=(0−y'(0
+))+s∫
0∞y'(t)e
−tdt
∫
0∞y''(t)e
−stdt=−y'(0
+)+s∫
0∞y(t)e
−tdt
L(y''(t))=−y'(0
+)+sL(y'(t))
−1+s(−0+sF(s))=−F(s)
−1+s
2F(s)+F(s)=0
F(s)(s
2+1)=1
Teraz odwrotne przekształcenie Laplace też jest całką tyle że bardziej skomplikowaną
tak że niektórzy wolą je liczyć korzystając z rozkładu na sumę ułamków prostych
czy residuów a później odwrotne przekształcenia ułamków prostych brać z tablic
Jeśli chodzi o rozkład na sumę ułamków prostych to lepsze efekty daje rozkład
nad zespolonymi bo nad rzeczywistymi trzeba jeszcze z twierdzenia Borela o splocie
korzystać
Tak po odwróceniu tego przekształcenia będzie to sinus
16 lis 14:05