największy wyraz ciągu
x: Znaleźć największy wyraz ciągu
an = 2016nn!
13 lis 22:36
jc: a
n/a
n−1 = 2016/n
a
2016=a
2015
a
1<a
2<...<a
2015=a
2016 > a
2017 > a
2018 > ...
| | 20162015 | |
największe wyrazy to a2016=a2015 = |
| |
| | 2015! | |
13 lis 22:44
x: A coś podobnego

Znaleźć największy wyraz ciągu
14 lis 06:41
Bleee:
Poprzez analogie robisz... Jak widzisz co zrobił wcześniej jc to robisz tak samo, jak nie
widzisz to na spokojnie analizujesz
14 lis 08:12
x: No jest podobnie, ale ta 1 psuje zabawę
14 lis 08:24
Blee:
człowieku ... ale ta jedynka jest STAŁA dla każdego wyrazu tego ciągu
14 lis 08:25
Blee:
to co ... Ty masz 20 PLN, ja 30PLN to kto ma więcej? JA
ale jak Ty będziesz miał 21 PLN, a ja 31 PLN to już nie będziesz wiedzieć kto ma więcej
pieniędzy ?
14 lis 08:26
x: tylko przy dzieleniu ma ona duże znaczenie − jak jesteś taki hej do przodu to to rozwiąż
14 lis 08:28
Blee:
| | | | (n+1)! + 7n | | n! | |
= |
| = |
| * |
| |
| | | | (n+1)! | | n! + 7n−1 | |
=
| | (n+1)*n! + 7*7n−1 | |
= |
| = 1 ⇔ n+1 = 7 ⇔ n = 6 |
| | (n+1)(n! + 7n−1) | |
i masz, ale o wiele łatwiej byłoby policzyć:
| | 7n | | 7n−1 | | 7n(7 − (n+1)) | |
an − an−1 = |
| − |
| = |
| = 0 ⇔ 7 − (n+1) = 0 ⇔ n |
| | (n+1)! | | n! | | n! | |
= 6
14 lis 08:47
x: dziękuję
14 lis 09:01