f. kwadratowa
nlksda: Funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx +4 ma dwa miejsca zerowe: −3 i 1
wyznacz współczynniki a i b, znajdz postać iloczynową i kanoniczną oraz współrzędne
wierzchołka.
Nie mam pomysłu jak zacząć.
13 lis 22:31
a47: p bedzie wynosic −3+1/2 i p=−b/2a
postac iloczynowa z tym co masz to a(x+3)(x−1)
13 lis 22:35
Tadeusz:
f(x)=a(x+3)(x−1)
−3a=4 ⇒ a=−4/3
−b/a=−2 ... i tak dalej
13 lis 22:37
Inka: podstaw do 1 rownania i wylicz b
13 lis 22:38
nlksda: Właśnie samemu doszedłem do tego jak polizcyć p, aczkolwiek nie rozumiem toku dojścia do q i a,
to jakiś wzór, czy przekształcenie którego nie widzę/nie rozumiem?
13 lis 22:41
Inka: Wzory Viete'a
13 lis 22:44
nlksda: Rzeczywiście, nie zauważyłem że mam c. Dziękuje bardzo!
13 lis 22:49