Ciasta
Inka: W kawiarni do ktorej weszlo 7 osob bylo 10 gatunkow ciasta
Kazdy kupil jedno ciasto i kazdy wybieral inne ciasto .
Ile jest mozliwosci wystapienia takiego zdarzenia ?
1 osoba − 10 mozliwosci
2 osoba 9 mozliwosci
3osoba 8 mozliwosci .
.
.7 oosoba 4 mozliwosci
Wszystkich mozliwosci jest 10*9*8*7*6*5*4
A co np byloby gdyby jedna z osob wybrala 3 gatunki a reszta po jednym ?
Lub 2 osoby po 2 gatunki a reszta po jednym
13 lis 22:28
Inka:
13 lis 22:56
iteRacj@:
gdyby jedna z osób wybrała 3 gatunki a reszta po jednym i wybrane rodzaje ciasta by się
nie powtarzały
10*9*8*7*6*5*4*3*2
gdyby jedna z osób wybrała 2 gatunki, druga dwa a reszta po jednym i wybrane rodzaje
ciasta by się nie powtarzały
10*9*8*7*6*5*4*3*2
13 lis 22:58
Inka: rewelacja
13 lis 23:10
iteRacj@:
zakładam, że jest wszystko jedno, która z tych osób zjada aż trzy ciastka
13 lis 23:16
Inka: Tak . Nie wypominam
13 lis 23:20
iteRacj@:
Zastanowiłam się i nie wiem, czy odpowiedź z 22:58 jest poprawna dla jednej dowolnej osoby
wybierającej trzy rózne ciastka.
Może ktoś sprawdzi i mnie poprawi.
13 lis 23:24
Inka: Nie spieszy sie . Blee i PW obiecali ewentualnie pomoc .
13 lis 23:28
iteRacj@:
osoby zawsze są rozróżnialne, więc trzeba i tak najpierw wybrać tę osobę, która zje najwięcej
| | | | | | | | | | | | | |
i dla pozostałych sześciu po jednym ciastku | * | * | * | * | * | |
| | | | | | | |
? ? ?
13 lis 23:33
iteRacj@:
czyli nie wiem jaka jest odpowiedź i jest bez rewelacji : )
13 lis 23:35
Inka:
14 lis 09:01
PW: Można wyobrazić sobie, że ciastka leżą na tackach − ustawione w ciąg na ladzie. Osoby 1, 2,
3,...7 wchodzą i biorą ciastka po kolei. W ten sposób można opisać dowolne wybory 7 osób.
Opisać tak, ale niektóre wybory będą liczone wielokrotnie (te ciągi, które różnią się tylko
kolejnością trzech ostatnich elementów). Dlatego odpowiedź do podstawowego zadania mogłaby być
| | 10! | |
policzona jako |
| − wynik ten sam co Inki. |
| | 3! | |
Załóżmy teraz, że na jednej z tacek położyliśmy trzy ciastka, a na pozostałych po jednym.
Wybrać te trzy można na
sposobów. Traktujemy wybraną trójkę jako jeden element
u, który można przestawiać z
pozostałymi siedmioma na 8! sposobów. Ponieważ
u nie może być ostatnim elementem ciągu
(bo ktoś musi wziąć te trzy ciastka), ustawień spełniających warunki zadania jest
8! − 7!
(od liczby możliwych ustawień odejmujemy liczbę tych, w których
u jest ostatni).
Wszystkich możliwych ustawień, w których tacka z trzema dowolnie wybranymi ciastkami zajmuje
miejsce od 1. do 7. jest więc
| | | | | | 10! | | 7•10! | |
| (8!−7!) = | 7!7= |
| 7!7= |
| . |
| | | | 7!3! | | 6 | |
Inka, to zadanie też pochodzi z książki czy sama zadałaś sobie takie utrudnienie?
14 lis 15:06
Pytający:
Iteracjo, w poście z 23:33 byłoby dobrze, gdybyś osobę, która zje najwięcej wybrała na
| | | |
| sposobów. Znaczy łącznie: |
| | |
| | | 7! | |
* |
| i wychodzi jak u PW (znaczy dobrze). |
| | 1! | |
To samo policzone jeszcze inaczej:
| |
// wybór 9 ciast, która zostaną kupione |
| |
| |
// wybór 3 ciast, które kupi jedna osoba |
| |
| |
// wybór osoby, która kupi te 3 ciasta |
| |
6! // wyborów pozostałych 6 ciast przez pozostałe 6 osób (każdy po jednym cieście)
14 lis 15:24
Inka: PW .sama sobie utrudnilam
Dziekuje Wam za odpowiedzi .
14 lis 17:17
iteRacj@:
ja też bardzo dziekuję za rozwiązania i wyjaśnienia
14 lis 21:38
Mila:
Inka, jesteś w LO, to nie utrudniaj zadań sama, pisz oryginalną treść.
14 lis 23:35
PW: Milu, podobnie mówiła nauczycielka w liceum do mojego kolegi, z którym mieszkałem w jednym
pokoju w akademiku.
Dziś jest profesorem (kolega, nie jego nauczycielka)
16 lis 12:37