Funkcje roznowartosciowe
Inka: Wypisz wszystkie funkcje roznowartosciowe f: X→Y gdzie
X={1,2,3} Y={a,b}
Poprosze w miare o dokladne wytlumaczenie tego dlaczego takie funkcje nie istnieja .
przeciez f(1)=a ≠ f(1)=b np
13 lis 21:38
Mila:

Każdemu elementowi ze zbioru X przyporządkowujemy dokładnie jeden element ze zbioru Y.
Przykład:
f(1)=a
f(2)=a
f(3)=b
Dla dwóch różnych argumentów masz taka samą wartość.
13 lis 21:48
Inka:

dziekuje .
Wiec jesli zbior X bedzie sie skladal z m elementow a zbior Y z k elemnetow i bedzie ze
m>k to funkcji roznowartosciowych nie utworzymy
Czy dobrze mysle ?
Nastepna sytuacja
X= {a,b} Y= {1,2,3}
Byloby tutaj 6 funkcji roznowartosciowych
Tylko znowu mam problem bo np dla argumentu a mamy 3 wartosci funkcji wiec to nie jest
funkcja
13 lis 22:01
Mila:
22:01 ilustracja− To przyporządkowanie nie jest funkcją.
13 lis 22:05
Inka: Ale mam w odpowiedzi ze jest 6 takich funkcji roznowartosciowych
Wiec jak mam je wypisac ?
13 lis 22:08
Mila:

f: {a,b}→{1,2,3}
Liczba funkcji różnowartościowych :
3*2=6
Ale ilustracja jest błędna>
Jedna funkcja z tych 6 możliwych: 1) f(a)=1, f(b)= 2 ciąg (1,2) na ilustracji:
Pozostałe:
2) f(a)=1, f(b)=3 ciąg (1,3)
3) f(a)=2, f(b)=1 ciąg (2,1)
4)f(a)=2, f(b)=3 ciąg (2,3)
5) f(a)=3, f(b)=1 ciąg (3,1)
6) f(a)=3,f(b)=2 ciąg (3,2)
13 lis 22:27
Inka: Dziekuje .
Musze to rozpracowac gdyz potem beda permutacje i pytaja o funkcje roznowartosciowe gdzie
X={1,2,3} i Y= {a,b,c}
tez wypisac
13 lis 22:33
Mila:
3!=6
Najlepiej wypisz jako ciągi:
13 lis 22:37
Inka: dziekuje za pomoc
13 lis 22:40