Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Marek : Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
u(n) = √n2+n−n
Ma się równać 1/2, ale nie mam pojęcia skąd to się wzięło.
13 lis 21:29
the foxi:
gdzie a=
√n2+n, b=n
| | n2+n−n2 | | n | | 1 | | 1 | |
√n2+n−n= |
| = |
| = |
| → |
| |
| | √n2+n+n | | | | | | 2 | |
13 lis 21:34
bak0: mnożenie przez sprzezenie ( √n2+n+n/√n2+n+n) i po przeksztalceniach w liczniku zostaje n
a w mianowniku jedno n wychodzi z pierwiastka a drugie z poza pierwiastka.
wyciagasz n i zostaje u gory n(1) a na dole n(1+1) czyli 1/2
13 lis 21:35
Marek : dzięki ogromne
13 lis 21:36