Trygonometria i liczby zespolone
Adrian: Wyraź cos2 (x) poprzez wartość funkcji cos(x) w obliczeniach wykorzystaj postać wykładniczą
liczby zespolonej
13 lis 21:25
13 lis 21:30
Adrian: Zadanie z kolokwium rozwiązałem, je właśnie jak podałeś, nie jestem pewien tylko czy na pewno o
to
chodziło mojemu doktorkowi.
13 lis 21:31
PW: Policz
((cos(x) + i sin(x))2
korzystając z wzoru skróconego mnożenia, a potem wzorem de Moivre'a i przyrównaj części
rzeczywiste.
13 lis 21:36
Adrian: ((cos(x) + i sin(x))2=(cos2 (x)−sin2 (x)+2cos(x)*isin(x))
Re=cos2 (x)−sin2 (x)
z de Moivre'a
cos(2x)+isin(2x)
Re=cos(2x)
cos(2x)=cos2 (x)−sin2 (x)
cos2 (x)=cos(2x)+sin2 (x)
i co dalej ? o to chodziło ?
13 lis 21:46
Adrian: Mogę jeszcze napisać że
13 lis 21:51
PW: No tego nie wiem. W szczególności nie wiem czy pan doktor dopuści zamianę sin2x=1−cos2x znaną
ze szkoły.
13 lis 21:53
jc:
| | eix+e−ix | | e2ix + 2 + e−2ix | | cos 2x + 1 | |
cos2 x = ( |
| )2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
A jak będzie z cos
3x?
13 lis 21:55
Adrian: Po podstawieniu za cos(2x) z wzoru eulera wychodzi mi to samo jak bym po prostu podniósł
o
2 tak jak zrobiłem

w każdym bądź razie dziękuje za post PW nie rozumiem jego celu( skoro
nie wiesz) ale no cóż
13 lis 21:59
PW: Ty, studencik od doktorka, w ogóle nie masz poczucia humoru i nie rozumiesz co do ciebie mówią.
Brawo, tak dalej, masz duże szanse na uczelni.
14 lis 12:50