to znowu ja z granicami nowy temat, bo inne przykłady tym razem coś takiego:
| 1−√1−x | 1−√1−x | |||
1) limx−>0 | =limx−>0 | =limx−>0 | ||
| sin 4x | sin4x4x4x |
| 1−√1−x | 1+√1−x | |||
* | ||||
| 4x | 1+√1−x |
trochę słabo...
| sinx | ||
2) limx−>π | no tu mogę się sin na górze pozbyć no i wtedy mam limx−>π | |
| x−π |
| x | ||
co chyba daje +oo tak? | ||
| x−π |
| sin x− sin a |
| ||||||||||||||||||
3) limx−>a | = limx−>a | no i w | |||||||||||||||||
| x−a | x−a |
| sin2(x−1) | ||
4) llimx−>1 | no i tutaj też moje szare komórki nic nie widzą poza wzorem | |
| x2−1 |
Bardzo dzięki za pomoc z góry
Doceniam, bardzo, bardzo każdą minutę tu spędzoną
wiem że
sporo
ale wypisałem tylko te przyklądy które mi nie pykły (Jest jeszcze pare ale to na inną
okazje).
| 1−√1−x | 1+√1−x | ||
* | = | ||
| sin4x | 1+√1−x |
| x | ||
= | ||
| (1+√1−x)*sin(4x) |
| x | ||
limx→0 | = | |
| (1+√1−x)*sin(4x) |
| 4x | 1 | 1 | ||||
=limx→0 | =1* | = | ||||
| 4(1+√1−x)*sin(4x) | 4*2 | 8 |
| |||||||||||||||||
3/ limx−>a | = | ||||||||||||||||
| x−a |
| |||||||||||||||||
= limx−>a | |||||||||||||||||
|
| x+a | x−a | x+a | x−a | |||||
sin x − sin a =sin( | + | ) − sin( | − | ) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| x+a | x−a | |||
= 2cos | sin | |||
| 2 | 2 |
| x+a | x−a | |||
3) sinx−sina=2*cos | *sin | |||
| 2 | 2 |
| sin(x−1)*sin(x−1) | |
| (x+1)*(x−1) |
skończyłeś zadanie?
| −sin(x−π) | ||
2/ no to chyba prościutko z taką mega podopowiedzią wychodzi | = −1 ![]() | |
| x−π |
| x+a | x+a | |||||||||||||
= | }=1*cos | i teraz limx−>a cos | =cos a | ||||||||||||
| 2 | 2 |
jak to teraz robię wydaje się mega proste (po uzyskaniu tych wskazówek), ciekawe czy
dobrze...
| sin(x−1) | ||
limx−>1 1* | = U{sin{1−1)}{1+1}=0 | |
| x+1 |
to przez czynniki zewnętrzne że tak powiem
@Mila
gdybyś mogła zerknąć na to i powiedzieć czy jest ok
będę bardzo wdzięczny, albo wy
chłopaki
dzięki za rady wyżej, jesteście mega!
Bardzo wam dziękuję
tak że życzę dobrej nocki
do zobaczenia jutro
na pewno wpadnę
ciao!
Pozwolę sobie post podnieść do góry
bo ciągle oczekuję na weryfikację a post ucieka.
dziekuję MIla za całą pomoc! MEGA