procenty i równania
Staś: Zosia miała 1 żeton biały i 49 żetonów żółtych. Część z nich zgubiła.
Teraz żółte żetony stanowią 90% Jej wszystkich żetonów. Ile żetonów
zgubiła Zosia?
13 lis 20:55
iteRacj@:
z żółtych żetonów to 90%
1 biały żeton to 10%
z − 90%
1 − 10%
↓
z=9 zostało
Zosia zgubiła 49 − 9 = 40 żetonów
13 lis 22:44
iteRacj@: Zosia zgubiła 49 − 9 = 40 żetonów żółtych
13 lis 22:45
Staś: a czemu nie tak 90% * 50=45 teraz żółtych czyli zgubiła 4
13 lis 22:47
iteRacj@:
teraz żółte żetony stanowią 90% czyli już po zgubieniu
13 lis 22:56
Staś: ok
13 lis 23:04