Trójkąt prostokątny
Staś: W trójkącie prostokątnym długości boków są liczbami całkowitymi.
Znajdź długości pozostałych boków jeśli jedna z przyprostokątnych
ma 10 cm
13 lis 20:53
PW: a=10, druga przyprostokątna to b, przeciwprostokątna to c. Zgodnie z twierdxeniem Pitagorasa
a2+b2=c2
102 + b2 = c2
b2 = c2−102
b•b = (c−10)(c+10)
− pomyśleć jakie mogą być b i c, jeżeli są to liczby naturalne, przy czym c > 10
(przeciwprostokątna ma większą długość od boku a) i c>b.
13 lis 21:05
Staś: próbowałem liczby do 30 nic nie wychodzi
13 lis 21:13
Mila:
To może tak:
a2+102=c2
100=c2−a2
100=(c−a)*(c−b) , c>a, c>0 i a>0
100=22*52
1) 2*50=(c−a)*(c−b)
c−a=2
c+a=50
−−−−− +
2c=52, c=26, a=24
2) 100=4*25
c−a=4
c+a=25
2c=29 brak rozwiązań w zbiorze N+
13 lis 21:21
PW: Stasiu, najwyraźniej nie spróbowałeś c=26:
b•b = 16•36
b•b = (4•6)(4•6)
13 lis 21:45
Staś: Faktycznie pasuje
, ale można by tak szukać w nieskończoność skąd wiedzieć ile ich jest
13 lis 22:00
Bogdan:
m, n ∊ N i m > n
a = m
2 − n
2, b = 2mn, c = m
2 + n
2, są to znane zależności pozwalające wyznaczyć
długości boków trójkąta prostokątnego z rodziny trójkątów pitagorejskich.
Próbujemy: 2mn = 10 ⇒ mn = 5 ⇒ 5 * 1 = 5
a = 5
2 − 1
2 = 24, b = 2mn = 2*5*1 = 10, c
2 = 5
2 + 1
2 = 26.
To jest trójkąt o bokach: 10, 24, 26
13 lis 22:04