wyznacz przedziały monotonoiczonsći i ekstrema lokalne funkcji :)
ania: f(x)=lnx + 1/lnx
13 lis 20:01
the foxi:
x>0
t=lnx
| | 1 | |
f(t)=t+ |
| ≥2 (spróbuj udowodnić!  ) |
| | t | |
to podstawienie i wnioski z niego prawie kończa zadanie
13 lis 20:16
PW: the foxi, dla t>0. A co dla t<0? (lnx może być ujemny).
13 lis 20:21
ania: czemu f(t) ≥2 ?
13 lis 20:28
Jerzy:
Żadnych podstawień.Zaczynamy od dziedziny i pochodnej.
13 lis 21:00
the foxi:
faktycznie
PW, źle myślałem patrząc tylko na t dodatnie
13 lis 21:06