Liczby zespolone
Omikron:
Mam problem z dwoma zadaniami.
Zad 1. Udowodnić, że jeżeli dla różnych liczb zespolonych z
1,z
2 zachodzi |z
1| = |z
2|, to
| | 1 | |
również |
| |z1 + z2| < |z1| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Na pewno zachodzi |
| |z1 + z2| ≤ |
| |z1| + |
| |z2| = |z1| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Wystarczy więc pokazać, że |
| |z1 + z2| ≠ |z1|. Zupełnie nie mam pomysłu jak to zrobić. |
| | 2 | |
Zad 2. Udowodnić, że dla dowolnego n∊N i α ∊ (0,π) spełniona jest następująca równość:
n
| | cos((n+1) * α/2) * sin(n * α/2) | |
∑ cos(kα) = |
| |
| | sin(α/2) | |
k=1
Próbowałem indukcyjnie, ale nie wychodzi mi podpunkt 2 dowodu.
Proszę o pomoc.
jc: (1)
|z|=|w|, z≠w
|z+w| ≤ |z|+|w|,
Równość zachodzi tylko w przypadku, kiedy z=0 lub z=tw, t≥0.
Ale wtedy |z|=t|w|, co oznacza, że t=1, czyli dla |z|=|w|.
Zatem |z+w|< |z|+|w|=2|z|.
Dzielisz przez 2 i masz.
(2) z=cos a/2 + i sin a/2
| | z2−z2n+2 | | zn−z−n | |
z2+z4+...+z2n= |
| = |
| zn+1 |
| | 1−z2 | | z−z−1 | |
| | sin na/2 | |
= |
| (cos(n+1)a/2 + i sin(n+1)a/2) |
| | sin a/2 | |
Część rzeczywista to Twoja suma.