uklad rownan
niezalicze:
x1+x2=y1+y2
x1x2=y1y2
niech para x1,x2 bedzie znana
Jak rozwiazac taki uklad rownan?
13 lis 19:00
jc: Przyjmij, że x1, x2 to parametry. Wtedy y1=x1, y2=x2 lub y1=x2, y2=x1.
Uzasadnij tylko, że więcej rozwiązań nie ma.
13 lis 19:07
Blee:
z (1):
y1 = x1+x2 − y2
podstawiamy do (2):
x1x2 = y2(x1+x2 − y2)
(y2)2 −(x1+x2)y2 + x1x2 = 0
(y2 − x1)(y2 − x2) = 0
czyli:
y1 = x2 ; y2 = x1
lub
y1 = x1 ; y2 = x2
13 lis 19:10
jc: (t−x1)(t−x2)=t2−(x1+x2)t+x1x2 = t2 − (y1+y2)t + y1y2 = (t−y1)(t−y2)
Pierwiastkami wielomianu po lewej stronie są liczby x1 i x2
a pierwiastkami wielomianu po prawej stronie są liczby y1 i y2.
Dlatego {x1,x2}={y1,y2},
czyli jest tak, jak napisałem, a jeszcze prościej, kiedy x1=x2.
Wtedy y1=y2=x1=x2.
13 lis 19:10
niezalicze: Blee (y2)2 −(x1+x2)y2 + x1x2 = 0 moglbys mi wytlumaczyc skad ten krok? Potegowanie stron?
13 lis 19:33