Prosze o rozwiązanie . Pilne
Kiri: Pole trójkąta równoramiennego o ramionach długości 8 cm i polu = 16 cm2. Oblicz kąt ostry
między ramionami tego trójkąta.
13 lis 18:33
the foxi:
| | sinα*ab | | sinα*a2 | |
P= |
| = |
| =16 |
| | 2 | | 2 | |
sinα*64=32
sinα=...
α=...
13 lis 18:35
Kiri: Możesz to lepiej napisać?
13 lis 18:38
the foxi:
nie ma czego
| | ab*sinα | |
jednym ze wzorów na pole trójkąta jest |
| , gdzie a, b to boki trójkąta, a α to kąt |
| | 2 | |
między nimi
| | sinα*8*8 | |
u Ciebie kąt jest między ramionami o długości 8, zatem |
| =16 |
| | 2 | |
i z tego wyznaczasz sinα
13 lis 18:40
Kiri: A mogłabyś wyznaczyć bo nie do końca wiem jak ?
13 lis 18:49
the foxi:
64*sinα=32
sinα=...
α=...
proszę, Twoja kolej
13 lis 18:57