ICSP: a + b + c = 21 i 2b = a + c
dlatego
3b = 21 ⇒ b = 7
Dalej :
| | 315 | |
a + c = 14 i a*c = |
| = 45 |
| | b | |
Wystarczy teraz zauważyć, że są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach a i
c.
Odpowiadające im równanie kwadratowe jest postaci:
x
2 − 14x + 45 = 0
skąd łatwo dostać :
a = 5 , c = 9
lub
a = 9 , c = 5.
W obydwu przypadkach wzór wielomianu prezentuje się następująco:
w(x) = a(x − 5)(x−7)(x−9) , a ∊ Z
Liczbę nieparzystą mozemy zapisać w postaci 2k + 1 gdzie k jest pewną liczbą całkowitą.
w(2k + 1) = a(2k − 4)(2k − 6)(2k − 8) = 8a[(k−2)(k−3)(k−4)] = 48k
1 , k
1 ∊ Z
Co oznacza, że wszystkie odpowiedzi poza D są poprawne.