Bardzo proszę o wskazanie współrzędnych środka.
Karmen: Znajdź środek okręgu wpisanego w trójkąt o bokach zawartych w prostych: x + y + 12 =0,7x + y =
0,7x − y + 28 = 0
13 lis 17:54
the foxi:
popraw treść, nie da się odczytać wzorów prostych
13 lis 18:02
Karmen: Taka jest właśnie treść i nwm co tu jest nie tak
13 lis 18:04
Karmen: Boże przepraszam
Wiem o co chodzi
13 lis 18:04
Karmen: x+y+12=0
7x+y=0
7x−y+28=0
13 lis 18:05
the foxi:
wyznacz punkty przecięcia danych prostych (będą to wierzchołki trójkąta)
wyznacz równania dwusiecznych trójkąta − ich przecięcie jest środkiem okręgu wpisanego
(wystarczą dwie dwusieczne!)
gotowe

czegoś nie umiesz?
13 lis 18:11
Karmen: To równania jak wyznaczyć?
13 lis 18:15
the foxi:
dwusieczna jest równo oddalona od ramion kąta, zatem:
dwusieczna kąta między prostymi x+y+12=0 oraz 7x−y+28=0:
wzór na odległość punktu od prostej:
jeśli dany punkt (x;y) należy do dwusiecznej, wtedy:
| |x+y+12| | | |7x−y+28| | |
| = |
| |
| √12+12 | | √72+12 | |
opuść wartości bezwzględne, wylicz y, otrzymasz jedną dwusieczną
jeśli będzie ona "poza" trójkątem, znajdź równanie prostej prostopadłej do danej dwusiecznej
przechodzącej przez dany wierzchołek − to będzie właściwa dwusieczna
13 lis 18:20
Karmen: Nwm jak to zrobić. Można od początku do końca? Przepraszam 😭
13 lis 18:22
the foxi:
punkt przecięcia prostych x+y+12=0 oraz 7x−y+28=0:
−x−12=7x+28 ⇒ 8x=−40 ⇒ x=−5 ⇒ y=−7
A=(−5;−7)
| x+y+12 | | 7x−y+28 | | x+y+12 | | 7x−y+28 | | 7x−y+28 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ x+y+12= |
| |
| √2 | | √50 | | √2 | | 5√2 | | 5 | |
5x+5y+12=7x−y+28
6y=2x+16
jeśli zrobiłaś choćby szkic rysunku, możesz stwierdzić − czy ta dwusieczna znajduje się "w"
trójkącie czy "poza" nim?
13 lis 18:28
the foxi:
drobna poprawka!
5x+5y+60=7x−y+28
6y=2x−32
13 lis 18:31
Karmen: Wyszedł mi środek (−2,−6)
13 lis 18:42
the foxi:
równanie dwusiecznej kąta między prostymi 7x+y=0 oraz 7x−y+28=0 to x=−2
| | −2 | | 16 | |
S=(−2; |
| − |
| )=(−2;−6) |
| | 3 | | 3 | |
dobrze
13 lis 18:56