Wektory
julka.wawrzyniak: Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku. Wyznacz współrzędne wierzchołków
B,C,D, mając dane współrzędne wierzchołka A=2,−3) oraz współrzędne wektorów AB=[1,2],
BD=[−3,4]
13 lis 17:52
the foxi:
AB=[x
b−x
a;y
b−y
a]=[x
b−2;y
b+3]=[1;2]
x
b−2=1 ∧ y
b+3=2
i dalej analogicznie
13 lis 17:55
julka.wawrzyniak: Po rozwiązaniu wyszło mi: B(3,−1), C(−5,10) i D(−6,8), ale nie jestem tego pewna.
13 lis 17:55
julka.wawrzyniak: Mógłby to ktoś zweryfikować?
13 lis 17:55
jc: A=(2,−3), B−A=(1,2), B=(B−A)+A=(2,−3)+(1,2)=(3,−1)
D−B=(−3,4), D=B+(D−B)=(3,−1)+(−3,4)=(0,3)
C−D=B−A, C=D+(B−A)=(0,3) + (1,2)=(1,5)
13 lis 17:57