Moneta: hej

potrzebuje waszej pomocy

nie moge poradzic sobie z tym zadaniem

pomocy!

brzmi ono tak: okręgi o promirniach 4 cm i 2 cm są styczne zewnętrznie. Znajdź pole
trójkąta ograniczonego wspólnymi stycznymi tych okręgów. byłabym wdzieczna
15 lis 17:54
Moneta: okręgi o promieniach 4 cm i 2 cm są styczne zewnętrznie. Znajdź pole
trójkąta ograniczonego wspólnymi stycznymi tych okręgów. dziękuje jeszcze raz
15 lis 18:11
coco:
Odp 48cm
2 
z podobieństwa trójkątów
w skali k =2 bo r
1 /r
2 =8/4 =2
z trapezu , o wymiarach a = 8 b = 4 h =6
oblicz ramię trapezu *2( bo skala 2)
orzymasz dług. ramienia trójkata
później oblicz h i do wzoru na pole

rozwiązywac dokładniej

czy już dasz radę
15 lis 18:52
Moneta: dziękuję pięknie za odp, juz sprwadzam w odp czy tak powinno wyjsc... nie powinno wyjsc
16
√2 
bo to trzeba obliczyc chyba tez mniejszy chyba tzn jego pole. bo to w ksiazce
jest pod tematem "Długość okręgu i pola koła". i tak bardzo dziekuje za odp
15 lis 18:56
Moneta: zaczelismy to zadanie na tablicy i zaczelismy od skorzystania z tego wzoru: |AB| = r1
+ r2
15 lis 19:09
Moneta: Czyli wyszlo r1 + r2 = 2 + 4 =6
15 lis 19:10
Moneta: i dalej nie wiem, proszę pomóżcie
15 lis 19:10
coco:
OK

( bo tam sie pomyliłam)

więc r
1 /r
2 = 2 k= 2 skala podob
r
1 + r
2 = 6 i h --- wysokość do środka okręgu wiekszego
h
1 wysokośc mniejszego
h = h
1 +6 wiec h /( h
1 +6)=2
h
1 = też 6
obliczamy z tw. Pitagorasa
h
2 = r
12 + l
2 l ---ramię na stycznej
l
2 = 144 - 16 l
2 = 128 = 8
√2
PΔ = 1/2 *4 * 8
√2= 16
√2
pole obydwu jest dwa razy wieksze

!

15 lis 19:36
coco:
w poprzednim odwrotnie popatrzylam na trójkąt prostok.
i wziełam nie to h

ok

sorry zwykłe przeoczenie
15 lis 19:38
Moneta: dziękuje pięknie Pani
15 lis 19:40
coco: Cieszę sie ,że Ty sie cieszysz

15 lis 19:52
coco: ale ja jestem "coco" a nie Pani
15 lis 19:53
Moneta: dziękuje Pani "coco"
15 lis 21:19
Moneta: ale skąd wzięło się to l
16 lis 21:24