Liczby zespolone
kasia: Dobry wieczór.
Zastanawiam się czy na liczbach zespolonych w zadaniach zwiazanych z geometria mogę działać jak
na punktach (wykorzystując postać z=(a,b) ). Oczywiście pamiętając na końcu o dopisaniu części
urojonej. Chodzi mi szczególnie o korzystanie ze wzorów, które są przy geometrii
13 lis 17:04
kasia: Taki prosty przykład.
Zamiast środek liczyć ze wzoru, że s=(z1+z2)/2 to czy mogę wziąć, że z1=(a,b), z2=(x,y) wtedy
s=( (a+x)/2), (b+y)/2 )
I dopiero dopisać "i" w odpowiednim miejscu?
13 lis 17:11
jc: Przecież to prawo rozdzielności: (z+w)/2=z/2+w/2.
Co zyskujesz zapisując z=a+bi w postaci (a,b)?
13 lis 17:17
kasia: To był prosty przykład ,może dlatego nie widać jakiejs znaczącej różnicy.po prostu wolę moc i
dopisywać na końcu.cxy to nie będzie błąd?
13 lis 17:26
jc: To nie jest błąd.
13 lis 17:35
kasia: Super. Dziękuję. spokojnego wieczoru.
13 lis 17:36
jc: Moja pierwsza uwaga była nie na temat. Po prostu nigdy nie napisałbym tak, jak Ty,
| | 1 | | 1 | | 1 | |
tylko po prostu S= |
| (a,b) + |
| (x,y) lub s= |
| [(a,b)+(x,y)], |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
choć ostatecznie wykonałbym te same rachunki.
13 lis 17:43
kasia: Rozumiem
13 lis 18:37