Ciągi
Iwona: a) podaj dwa przykłady ciągów, które są rozbieżne i ograniczone
b)podaj dwa przykłady ciągów zbieżnych, które nie są monotoniczne
13 lis 16:57
ICSP: a) a
n = (−1)
n , b
n = sin(n)
| | (−1)n | | sin(n) | |
b) an = |
| , bn = |
| |
| | n | | n | |
13 lis 16:58
Blee:
a) ograniczony (czyli ograniczony z góry i z dołu) nie może być rozbieżny ... jego granica może
nie istnieć (np. a
n = (−1)
n) ale rozbieżnym być nie może
b)
13 lis 16:59
Blee:
dobra ... mój błąd −−− rozbieżny to każdy który nie jest zbieżny
13 lis 17:01