jd
a47: boki trojkata maja 11 i 23 a srodkowa opuszczona na trzeci bok wynosi 10. Oblicz dlugosc
trzeciego boku
Nie wiem jak to zrobic z twierdzenia cosinusow, bo nie ma zadnego kąta podanego
13 lis 16:43
Blee:

x
2 = 11
2 + 10
2 − 2*11*10*cosα
x
2 = 23
2 + 10
2 − 2*23*10*cosβ
(2x)
2 = 23
2 + 11
2 − 2*23*11*cos(α+β)
gdzie cos(α+β) = cosαcosβ − sinαsinβ
13 lis 16:52
Blee:
albo:
102 = x2 + 112 − 2*11*x*cosγ
232 = (2x)2 + 112 − 2*11*(2x)*cosγ
gdzie γ −−− kąt przy lewym wierzchołku
13 lis 16:54
Blee:
to drugie będzie łatwiejsze do przeliczenia
13 lis 16:54
Blee:
bo bardzo szybko można się pozbyć wyrażenia z cosinusem (wystarczy pierwsze równanie przemnożyć
przez (−2) i dodać te dwa równania do siebie)
13 lis 16:55
a47: dziena
13 lis 16:56
Inka:

a=11
b=23
c?
c
2= 2(a
2+b
2−2s
2)
13 lis 17:16
a47: z czego wynika taka zależnosc?
13 lis 17:49
13 lis 17:54
Inka: z tablic matematycznych
13 lis 17:56
a47: hehe ciekawy wzor, uratowałby mnie na sprawdzianie ale trzeba bylo go znac
13 lis 18:26
Blee:
powyższy wzór wynika z 16:54, oto jak go wyprowadzić:
s
2 = (c/2)
2 + a
2 − ac*cosγ //*(−2)
b
2 = c
2 + a
2 − 2ac*cosγ
+ ______________________
−2s
2 + b
2 = c
2/2 − a
2
| | 1 | |
s2 = − |
| (c2/2 − a2 − b2) |
| | 2 | |
s =
√(2(a2+b2) − c2)/4
13 lis 19:03
Mila:
a47 Trudno zapamiętać wszystkie wzory.
Można tak:
1) cosβ=cos(180−α)=−cosα
b
2=c
2+s
2−2*c*s cosα i a
2=c
2+s
2−2*c*s*cosβ
121=100+c
2−2*c*10 cosα
529=100+c
2+2*c*10 cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
+
650=200+2c
2
2c
2=450
c
2=225
c=15
|AB|=30
==========
3)
13 lis 20:53