zapisz rozwiązanie nierówności
Morelka: Zapisz rozwiązanie nierówności 3
x≤4 w postaci przedziału
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
Proszę o pomoc
13 lis 16:39
ICSP: (−∞ ; log3 4]
13 lis 16:52
Inka: log33x≤log34
x≤log34
x∊(−∞.log34>
13 lis 16:53
Morelka: Skąd się wzięły nagle logarytmy?

Ktoś mi może wytłumaczyć krok po kroku
jak rozwiązać tę nierówność?
13 lis 17:39
Inka: Po co mam to zrobic skoro ty zaraz znajdziesz sie u okulisty ?
13 lis 17:42
Morelka: Jestem niedorozwojem umysłowym jeśli chodzi o matematykę i proszę o pomoc
13 lis 18:01
Morelka: Dlaczego pojawił się logarytm o podstawie 3?
13 lis 18:02
the foxi:
Inki chyba nie ma, więc pozwolę sobie odpowiedzieć
x jest wykładnikiem, zatem żeby się go pozbyć, powinniśmy zlogarytmować obie strony logarytmem
o tej samej podstawie (oraz zmieniając zwrot nierówności dla podstaw należących do przedziału
(0;1)! )
3
x≤4
log
33
x≤log
34
x≤log
34
jak widać, nakładając logarytm na obie strony, "uwolniliśmy" iksa
13 lis 18:07
Inka: Nie wolno samemu sie tak nazywac .
Najprostszym rownaniem wykladniczym jest rownanie postaci a
x=b
gdzie a>0 i a≠1
dla b≤0 rownanie to nie ma rozwiazania dlatego ze funkcja wykladnicza przyjmuje tylko wartosci
dodatnie
To wiesz
dla b>0
Zgodnie z definicja logarytmu (proszse zobaczyc na ta definicje masz
| | lgb | |
x=logab= tez |
| gdzie lg oznacza logarytm przy podsatwie 10 . |
| | lga | |
Poniewaz a>0 i a≠1 wiec kazdej liczbie b >0 odpowiada jedna i tylko jedna liczba c= log
ab
ktora nalezy do zbioru R
jesli jest
3
x=4 to x= log
34 ale to jest kolezanko/kolego rownanie
natomiast co do nierownosci to kolega wyzej napisal ze nalezy zwrocic uwage na podsatwe
logarytmu
Wiesz tez ze log
ab
x= x*log
ab (wzory na logarytmy
tutaj masz x*log
33= x bo log
33=1
13 lis 18:35
Morelka: Dziękuję za pomoc!
13 lis 18:47