matematykaszkolna.pl
zapisz rozwiązanie nierówności Morelka: Zapisz rozwiązanie nierówności 3x≤4 w postaci przedziału Nie mam pojęcia jak się za to zabrać Proszę o pomocemotka
13 lis 16:39
ICSP: (− ; log3 4]
13 lis 16:52
Inka: log33x≤log34 x≤log34 x∊(−.log34>
13 lis 16:53
Morelka: Skąd się wzięły nagle logarytmy? Ktoś mi może wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązać tę nierówność?
13 lis 17:39
Inka: Po co mam to zrobic skoro ty zaraz znajdziesz sie u okulisty ?
13 lis 17:42
Morelka: Jestem niedorozwojem umysłowym jeśli chodzi o matematykę i proszę o pomoc emotka
13 lis 18:01
Morelka: Dlaczego pojawił się logarytm o podstawie 3?
13 lis 18:02
the foxi: Inki chyba nie ma, więc pozwolę sobie odpowiedzieć x jest wykładnikiem, zatem żeby się go pozbyć, powinniśmy zlogarytmować obie strony logarytmem o tej samej podstawie (oraz zmieniając zwrot nierówności dla podstaw należących do przedziału (0;1)! ) 3x≤4 log33x≤log34 x≤log34 jak widać, nakładając logarytm na obie strony, "uwolniliśmy" iksa emotka
13 lis 18:07
Inka: Nie wolno samemu sie tak nazywac . Najprostszym rownaniem wykladniczym jest rownanie postaci ax=b gdzie a>0 i a≠1 dla b≤0 rownanie to nie ma rozwiazania dlatego ze funkcja wykladnicza przyjmuje tylko wartosci dodatnie To wiesz dla b>0 Zgodnie z definicja logarytmu (proszse zobaczyc na ta definicje masz
 lgb 
x=logab= tez

gdzie lg oznacza logarytm przy podsatwie 10 .
 lga 
Poniewaz a>0 i a≠1 wiec kazdej liczbie b >0 odpowiada jedna i tylko jedna liczba c= logab ktora nalezy do zbioru R jesli jest 3x=4 to x= log34 ale to jest kolezanko/kolego rownanie natomiast co do nierownosci to kolega wyzej napisal ze nalezy zwrocic uwage na podsatwe logarytmu Wiesz tez ze logabx= x*logab (wzory na logarytmy tutaj masz x*log33= x bo log33=1
13 lis 18:35
Morelka: Dziękuję za pomoc!
13 lis 18:47